Понеділок, 21.01.2019, 19:23Прует Гість

Майже офіційний сайт
села Пушкарівка 
Сумської області


Кізонька моя мила! - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум про наше село! » Тваринництво » Кізонька моя мила! (Все про кіз)
Кізонька моя мила!
Трутень:)Дата: Неділя, 03.07.2011, 13:35 | Повідомлення # 1
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Козорозведенням на селі займається багато людей, адже це невибаглива тварина, корму потребує значно менше, ніж наприклад корова. Від кіз можна отримати корисне молоко, м`ясо та вовну.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:32 | Повідомлення # 2
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Як вибрати козу:
Добра коза повинна мати глибокі широкі груди, напівкруглі довгі
ребра, широку пряму спину, широкий без різкого звисання кряж, прямі
широко поставлені ноги з міцними ратицями, довгий бочкоподібний тулуб,
розвинене, пружне, не відвисле вим’я грушоподібної або кулястої форми,
що має бути середнього розміру і спрямовані дещо вперед і в боки. Перед
доїнням у молочної кози на вимені помітні венозні судини (молочні жили).
Після доїння таке вим’я стухає і зморщується, а якщо не зменшується в
об’ємі, то це буде не молочне, а жирове вим’я. Відвисле, що гойдається
при ходінні, розділене борозною на половини або маленьке з короткими
дійками і обросле грубим волоссям вим’я, так зване “овече”, вважається
серйозною вадою. Висла або коропоподібна спина та ще й з волосяною
гривою, криві неправильно поставлені або дуже довгі ноги, довга тонка
шия, плоскі вузькі груди з перехопом за лопатками, відвислий живіт,
вузький сильно звисаючий кряж є великими недоліками тілобудови кози. У
цілому молочним козам притаманна суха тугувата тілобудова, для якої
характерна вузькотілість та плоскоребрість. Такі ознаки, як масть,
наявність або відсутність ріг чи сережок на шиї, форма і довжина вух не
пов’язані з молочністю кіз. Ознакою поганого здоров’я кози є похмурий
невеселий вигляд, довга, груба, тьмяна, скуйовджена у клоки вовна, а
також наявність струпів або виразок на шкірі та випадання вовнового
покриву. Слід відзначити, що при оцінці молочності кози, як за надоями
так і зовнішнім виглядом, потрібно враховувати час козління та
продовження лактаційного періоду, який триває від 6 до 11 місяців, в
середньому 300 днів. Вік кози при купівлі відіграє важливу роль. Найвищі
надої коза дає після 2–3 козління. Починаючи з 6-7-річного віку надої
починають знижуватися через загальне зношення організму, тому купувати
кіз старших 4-5 років недоцільно. Вік кози визначають по зубах-різцях. У
дорослої тварини 32 зуби. На верхній щелепі тільки 12 корінних зубів, на
нижній — 12 і 8 різців. Форма молочних і постійних різців у кіз така
сама, як і в овець. До річного віку у молодняку кіз усі різці молочні,
потім вони починають стиратися і випадати, змінюватись на постійні, які
ширші і більші від молочних. До 15–18-місячного віку виростає перша пара
постійних різців (зачіпів). До 24–27 місяців змінюється друга пара
молочних різців, до 3 років — третя і до 4 років — остання пара крайніх
різців (окрайків). Усі різці на цей час мають форми широких лопаточок. У
п’ять років різці починають видовжуватися і нагадують долото, в 6–7 — це
вже рідкі різці або їх пеньки, які хитаються. При народженні у козенят
звичайно не буває зубів. Потім до тижневого віку прорізається перша пара
молочних різців (зачіпів), за якими через тиждень з’являється ще одна
пара, а до місячного віку виростають всі інші молочні різці і корінні
зуби.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:33 | Повідомлення # 3
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Кітність у кіз:
Цапів і кіз слід спаровувати не раніш ніж у півторарічному віці. Щоб плід нормально розвивався, маток треба добре годувати протягом усієї кітності, особливо в другу її половину.

В останній місяць кітності козі треба давати поживні корми, наприклад, добре сіно, висівки та ін.

Щоб запобігти шлунковим захворюванням і викидням, маток не можна годувати недоброякісними або примерзлими кормами і напувати дуже холодною водою.

За 1 —І1/2 місяця до окоту треба припинити доїння, бо в цей період для розвитку плоду потрібна велика кількість поживних речовин. Запускати козу слід поступово. Після кожного доїння треба обов’язково видоювати все молоко з вим’я, щоб запобігти його захворюванню. В добру погоду козам необхідно надавати нетривалі прогулян­ки на вигульному дворику.

За 10—15 днів до окоту приміщення слід очистити від гною і продезінфікувати 5-процентним креоліном або вапняним молоком, замазати всі щілини в стінах, щоб не було протягів, і наслати на підлогу сухої соломи.

Кітність у кіз триває 5 місяців. Щоб визначити час окоту, ко­ристуються календарем кітності.

У здорової кози окіт звичайно відбувається легко. При нор­мальному положенні плоду, коли козеня виходить передніми ніж­ками, на яких лежить голівка окіт закінчується швидко. При неправильному положенні плоду окіт затягується; в цьому ви­падку необхідно звернутися за допомогою до ветеринарного пер­соналу.

Коза часто народжує двох, а нерідко і більше козенят, причому друге і третє козенята народжуються або зразу після першого, або через невеликий проміжок часу.

У народженого козеняти треба негайно звільнити (чистою ру­кою) від слизу рот, очі, ніс і підкласти до матки для того, щоб вона облизала козеня, або обтерти самому сухою чистою ганчіркою чи віхтем м’якого сіна.

У народженого козеняти слід обрізати пупковий канатик на відстані 6—8 сантиметрів від живота і кінець його змазати йодом після цього треба покласти козеня в тому ж приміщенні в тепле сухе місце.

Через 1—11/2 години після окоту виходить послід, який треба негайно прибрати і закопати. Якщо послід затримався більше 4— 5 годин, треба звернутися за допомогою до ветеринарного персоналу

Після закінчення окоту в дуже молочної кози видоюють молоко, бо інакше вим’я загрубіє і може виникнути запалення. Через1—2 години після окоту козі дають теплу воду.

Перші 1—3 доби після окоту матку треба годувати помірної поживними легко перетравними кормами, наприклад добрим сіном, теплою замішкою з борошна або висівок (по 200—300 грамів через кожні 2х/2 —4 години), свіжою травою. Далі поступово посилюють годівлю за рахунок таких кормів, як висівки, коренеплоди, силос.

Після окоту перше доїння кози провадять через 1 2 години. В перші дні козу доять 4 рази на добу перед кожною годівлею ко­зенят. На початку другого місяця після окоту переходять на три­разове доїння. Перші струминки молозива здоюють в окремий посуд.

Це молозиво для козенят непридатне, бо містить у собі багато хвороботворних мікробів, які за період кітності проникають у мо­лочні протоки дійок.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:36 | Повідомлення # 4
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Козівництво — галузь тваринництва, яка займається розведенням кіз для одержання молока, м'яса, вовни, пуху, шкір, хутра. Молоко кіз характеризується високим вмістом жиру і білка, бактерицидною дією. З шкір кіз виготовляють шевро, хром, лайку, замшу, сап’ян тощо, а з пуху кіз виготовляють високоякісні легкі тканини, тонкий трикотаж, кращі сорти фетру, хустки. З тонкої вовни кіз виготовляють технічні тканини, килими, ліжники і трикотаж, а з грубої — вовнові тканини і трикотаж.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:36 | Повідомлення # 5
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Коза (англ. Carpa) — рід ссавців родини бичачих, парнокопитних, полорогих, представлена 10 видами. Кози поширені в Європі, Азії, Африці. Довжина їх тіла 145—180 см, висота в холці 75-115 см, жива маса до 100 кг. Роги у самців великі (довжиною 50-130 см), різної форми, у самок малі. За будовою рогів кіз поділяють на три групи:
справжні;
козероги;
круглорогі кози.


Забарвлення шерсті дуже мінливе. Це стадні, полігамні тварини. Мають досить чітко виражену сезонність розмноження. Парувальний сезон припадає на осінь. Тривалість вагітності становить 5 місяців (20-24 тижні). У приплоді, як правило, народжується 1-2 (іноді до 5) козенят. Послід відділяється через 1-3 години після родів. Якщо козеня народиться в оболонці, то її необхідно розірвати. Пуповину обрізають на відстані 8-10 см від живота і перев'язують ниткою, змоченою йодом. Підсисний період триває до 4-х місяців. Живляться трав'янистою і дерево-чагарниковою рослинністю. Викопні рештки кіз відомі з раннього антропогену. Предком кози домашньої (араіс) вважають безоарового козла. У Середній Азії коза домашня відома за декілька тисяч років до нашої ери. В Україні останки кіз домашніх знаходять у трипільських поселеннях. Від них одержували молоко, м'ясо, вовну, пух та шкіри. Кози більш скоростиглі у порівнянні з вівцями. Статевої зрілості вони досягають у віці 5-7 місяців. Тривалість статевої охоти становить 24-48 годин (ознаки охоти — тварина неспокійна і погано їсть, гіперемія і почервоніння зовнішніх статевих органів, енергійне виляння хвостом), а статевого циклу — 18 днів. Коза віком 1 рік може народити козеня. Вагітність у кіз становить біля 150 днів. До родів тварин готують за 10-15 днів. Роди протікають 30-40 хвилин. Перший тиждень козенят годують через 2,5 години. Через 1-2 години після родів козу здоюють. Протягом першого тижня козу доять 5-6 разів на добу, потім поступово переходять на триразове доїння. Самців можна використовувати у віці 6 місяців. Добре вгодовані кози дружньо проявляють статеву охоту, мають високу плодовитість і народжують здорових козенят. У теплі осінні дні охота у кіз проявляється сильно, а з настанням холодів різко знижується. Якщо планують одержувати молодняк для відгодівлі й кіз доїти, то парують їх весною чи літом. А якщо планують одержувати ремонтний молодняк, то кіз парують восени з таким розрахунком, щоб козіння проходило навесні, коли є оптимальні умови для вирощування молодняку. Після козіння кози проявляють статеву охоту на 10-14-й день. Щоб одержати приплід два рази протягом року, намагаються не пропустити першу охоту після козіння. Коза, яка не запліднилась восени, рідко проявляє охоту раніше, ніж восени наступного року. Восени проявляють статеву охоту ті тварини, які дали приплід навесні. У кіз, навіть при чіткому виконанні правил парування, відсоток перегулів маток може становити 15-20. Якість приплоду значною мірою залежить від якості плідника.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:37 | Повідомлення # 6
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Доїння кіз на одній з ферм в Ізраїлі
У молочної кози тонка легка голова, живі очі, вуха середні, тонкі, з тонким волоссям, плоска шия, пряма негостра спина, випуклі ребра, ледь опущені крижі, широкі груди і велике, але не відвисле черево. Ноги у доброї кози міцні, прямі, невисокі, зі здоровими ратицями. Але головне, на що треба звернути увагу, — це вим'я. Воно повинно бути одночасно куле- і конусоподібним, з рівномірно розвиненими молочними долями та середніми за розміром дійками і в доброму, так званому передньому, запасі: у ретельно видоєної тварини на вимені утворюються складки шкіри. Чим запас більший, м'якший і ніжніший, тим коза вважається молочнішою. Слід звертати увагу на молочні вени та колодязь. Молочні вени починаються на вимені і переходять на черево. Там, де молочні вени входять у черевну порожнину, утворюються молочні колодязі. Чим ширші й крупніші вени та колодязі, тим більше молока можна одержати від тварини. Часто кози, які мають довгі дійки, є тугодійними. Середньорічний надій молока частіше становить 450—550 кг з вмістом жиру 3,8-4,5%. Лактуючих кіз запускають за 5-6 місяців до окоту. Стрижуть кіз навесні (раз протягом року). Тривалість життя кіз становить 9-10 років. Кози не хворіють на туберкульоз, тому їх молоко можна споживати зразу після видоювання.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:38 | Повідомлення # 7
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Кози більшою мірою, ніж вівці, ефективно використовують пасовища, поїдають велику кількість різноманітних рослин. Але не можна випасати кіз вранці, коли випадає роса. Не можна пасти кіз у негоду, за ожеледиці, при густому тумані та вітрі зі снігом. Завдяки їх високій рухливості і здатності лазити по крутосхилах кози пасуться на таких ділянках, які недоступні вівцям, великій рогатій худобі. Кози добре поїдають гілковий корм чагарників і дерев, тому при випасанні їх без догляду вони можуть причиняти шкоду садам, насадженням дерев. У стійловий період середня добова потреба кіз у кормах може бути наступною:
сіно 1,5 (приблизно 0,6 корм. од.);
силос 1,0 кг (приблизно 0,2 корм. од.);
коренебульбоплоди 1 кг (приблизно 0,14 корм. од.);
концентрати 0,4 кг (приблизно 0,6 корм. од.);
сіль кухонна 13 г;
крейда 9 г.
При випасанні на вологих і заболочених пасовищах кози можуть вражатися інвазіями. В Україні, Білорусі, Росії розводять понад 30 порід кіз. Найбільш популярні такі швейцарські молочні породи, як зааненська і тоггенбурзька.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:38 | Повідомлення # 8
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Виділяють такі основні напрями козівництва:
молочне; породи:
зааненська;
тоггенбурзька;
мегрельська;
нижньоновгородська;
реґіональні популяції.
пухове; породи:
оренбурзька;
придонська;
гірськоалтайська.
вовнове; породи:
ангорська;
радянська вовнова.
молочно-м'ясне.
комбіноване.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:38 | Повідомлення # 9
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
В Україні кіз розводять, головним чином, у присадибних господарствах. Найбільша чисельність кіз у Закарпатті, Одеській, Івано-Франківській, Полтавській областях. Поголів'я кіз складає 350—450 тисяч. Козівництво є допоміжною галуззю. На сьогодні в Україні нема племінних господарств, не ведеться науково-дослідна робота з козами, а козівництво як предмет читається тільки в Харківській зооветеринарній академії. У господарстві «Прогрес» Черкаської області є єдина козоферма, куди у 1987 році було завезено 117 кіз зааненської породи з Чехії, а в Лохвицькому районі Полтавської області в господарстві ім. Кірова традиційно розводять кіз і реалізують племінний молодняк з 5-місячного віку.
Нагальні проблеми козівництва в Україні такі:
створити структуру племінної служби і племінних заводів;
удосконалити систему племінного обліку;
мати на зооінженерних факультетах аграрних вищих навчальних закладів спеціалізацію з козівництва.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:38 | Повідомлення # 10
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Молоко кіз — це смачний, поживний і цінний продукт харчування для людей різного віку. Воно відзначається високим вмістом альбумінів, казеїну, мінеральних солей (фосфору, кобальту), вітамінів (А, В1, С та Д). Білок, жир і лактоза козячого молока легко засвоюються. Жир козячого молока має дрібні кульки, що розповсюджені по всій масі молока, і легко всмоктується стінками травного тракту. Особливо цінне козяче молоко для хворих, ослаблених дітей. Ним лікують базедову хворобу. Систематичне споживання козячого молока продовжує життєдіяльність людини. З козячого молока виготовляють сири (рокфорт, швейцарський, курт, бринзу та інші), масло, молочнокислі продукти (айран, мацоні, кисле молоко тощо).
М'ясо кіз за смаковими якостями не має аналогів, а за поживністю і корисністю набагато перевищує яловичину і свинину. Дуже корисний козячий жир, який відкладається у них на внутрішніх органах. Він легко відділяється і плавиться при перетоплюванні. Жир використовується як лікувальний засіб при застудах, захворюваннях.
Пух кіз цінний, особливо для виготовлення хусток (оренбурзьких). Однорідна вовна кіз (магер) широко використовується для виробництва плюшу, оксамиту, вельвету, велюру. Окрім того, її використовують для виготовлення килимів, штучного хутра, технічних і драпувальних тканин. З грубої вовни кіз виготовляють щітки, мотузки, пензлі тощо.
Шкури кіз використовують для виготовлення саф’ян, шагреневої шкіри, шавро. Його виготовляють зі шкур молочних кіз. Шкури кіз використовують при виготовленні костюмів для космонавтів, модельного взуття, шкіряних пальто, для оббивки дорогих меблів, кімнат, для виготовлення прикрас. Осінні шкури кіз використовують для виготовлення хутрової сировини, з якої виготовляють шуби, кожухи, манто.
[ред.]
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 15:37 | Повідомлення # 11
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Секта Священної Кози на Facebook
 
Форум » Форум про наше село! » Тваринництво » Кізонька моя мила! (Все про кіз)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: