Четвер, 28.03.2024, 12:44Прует Гість

Майже офіційний сайт
села Пушкарівка 
Сумської області


Розведення риби - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум про наше село! » Тваринництво » Розведення риби
Розведення риби
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:06 | Повідомлення # 1
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
У присадибних водоймах добре розводяться короп, лин, карась, білий амур, товстолоб, щука, судак. З малоцінних, засмічених риб у водоймах можуть мешкати верховодка, піскар, окунь, плотва і в'юни. За вимогами до умов зовнішнього середовища риб поділяють на два види: теплолюбні і холоднолюбні.
Теплолюбні (коропові) добре ростуть, розвиваються і вважають за краще водойми зі стоячою водою, які добре прогріваються, з помірно розвиненою в них водною рослинністю. Розмножуються вони в осінньо-літній період. Ікру вимітают на рослинність. Звичайно через кілька днів з ікри з'являються личинки, які потім перетворюються на мальків.
Холодолюбиві риби вимогливі до чистоти води з високою концентрацією кисню в ній. Ікру відкладають риби, як правило, пізно восени на кам'янистому грунті, де вона розвивається протягом декількох місяців. У присадибному ставку доцільно розводити кілька видів риб, що підвищує загальний вихід рибопродукції завдяки різному спектру живлення.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:06 | Повідомлення # 2
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Короп - найбільш поширена в ставках риба. Вона плодовита, швидко росте, має гарні смакові якості (білків до 16%, жирів-до 15%). Для коропа оптимальна температура води 22-27 ° С, кисню достатньо 5-7 мг / л. За таких умов і рясному годівлі приріст становить 5-7 г на добу.
Взимку короп зазвичай не харчується, в цей період йому достатньо 4-5 мг / л кисню. При концентрації кисню всього 0,3-0,5 мг / л взимку і 0,5 мг / л влітку він гине.
Їжа коропів різноманітна - від дрібних рачків (дафнії, циклопи) до хробаків, личинок комарів і інших комах. Крім того, короп добре засвоює зерновідходи, макухи, комбікорми.
Статева зрілість настає до 4-5 років. Ікру короп відкладає на траву в різних дрібних ділянках водойми. Нерест зазвичай проходить при температурі води не нижче 17-18 ° С, у тиху, сонячну і безвітряну погоду. На 1 кг маси самка відкладає близько 180 тис. ікринок, які розвиваються до 5 діб. Личинка за 4-5 днів перетворюється на малька.
Мальок з нерестових ставків пересаджують в вирощувальні водойми, де вони ростуть до осені. Стандартна їх маса повинна бути до осені не менше 20-30 р. Після зимівлі їх пересаджують в нагульні ставки для вирощування товарної риби і містять до 2 років, на чому зазвичай і закінчується виробничий цикл.

 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:06 | Повідомлення # 3
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Карась - типово ставкова риба. Розрізняють карасів золотих (у ставках), срібних (у проточних водоймах). Відрізняються вони лише зовнішньої забарвленням і деякими морфологічними ознаками. Найкраще малорухомі і ледачі карасі відчувають себе в заростях водної рослинності, де знаходять собі їжу (нижчі ракоподібні, личинки комарів, олігохени, молюски, детрит, водорості, личинки комах, черв'яки). При її достатності золотий карась в 8-10 років важить 1-1,5 кг, срібний в 5-6 років-до 1 кг.
Статева зрілість настає карася у двох, трирічному віці. Плодючість самки вагою 200-300 г до 300 тис. ікринок. Нерест відбувається при температурі води вище 18-20 ° С зазвичай у другій половині травня-червня.
Ікру карась виметивает 2-3 рази з інтервалами до 7 днів. Вона «прилипає» на рослинність і розвивається кілька днів.
Слід зазначити, що карасі є однією з найбільш цінних порід риб при розведенні їх рибоводами-аматорами в малих водоймах, так як вони мало вимогливі до кисневого режиму. Однак при цьому необхідно постійно регулювати їх розмноження, щоб не допустити перенаселення водойми та подрібнення маси.
Золотий карась є сильним конкурентом Карпу у харчуванні, тому їх не рекомендується вирощувати в одному ставку. Для спільного вирощування краще брати срібного карася.

 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:07 | Повідомлення # 4
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Лин живе в зарослих водною рослинністю ставках, озерах та річках. М'ясо його відрізняється гарним смаком і високим вмістом білка (18%). Він не вимогливий до кисневого режиму. Мальки лина харчуються дрібними рачками, Коловертки, а дорослі - личинками хірономід, молюсками.
Зростає лин у ставках повільно, в природних умовах зустрічаються особини вагою 6-8 кг, живуть 10-12 років.
Статева зрілість настає у віці 2-3 роки. Ікру виметивают на водну рослинність з інтервалами в 14 днів протягом майже всього літа. Розвивається вона 5-7 днів. Плодючість залежить від розміру самки (від 50 до 300 тис. штук). Нерест проходить зазвичай в теплій воді при температурі вище 22 ° С.
Лин добре розводиться в неспускних і зарослих ставках. Ця риба дуже полохлива, боїться шуму, швидко заривається в мул і розсіюється по ставку. Тому її краще виловлювати ятерів, вершей або вудками.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:10 | Повідомлення # 5
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Білий амур - типова рослиноїдних риба. Доросла особина поїдає різну водну рослинність ставків - 30-70 кг на 1 кг приросту. Мальки харчуються ракоподібними, Коловертки. Якщо рослинності мало, може конкурувати в харчуванні з коропом, поїдаючи навіть комбікорму. Тому їх садять в зарослі ставки з розрахунку 100-300 штук на гектар водного дзеркала.
Приріст білого амура 500-700 г за літо (у водоймах-охолоджувачах теплових електростанцій середній приріст за сезон 2-3 кг).
Статева зрілість настає у 6-8 років. Нерест в природних умовах не відзначений - це риба штучного розмноження. Для отримання потомства виробників витримують у спеціальних ставках або басейнах з теплою водою, для дозрівання статевих продуктів вводять в м'язи тіла гіпофізи сазана чи коропа. Самки піддаються дробової, самці - одноразової ін'єкції, після чого дозрівання наступає через 9-10 годин.
У дозрілих самок ікра, 400-800 тис. штук, отцеживается і запліднюється молоками самців сухим способом. Після запліднення ікру промивають чистою ставкової водою і закладають в інкубаційні апарати на 18-32 години. Виклюнувшіеся з ікри ембріони самопливом потрапляють у спеціальні вловлювачі-садки. В апаратах вони перебувають до переходу на змішане годування. Надалі йдуть у ставки на подращивание або реалізацію.

 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:11 | Повідомлення # 6
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Товстолобик. Розрізняють два види - білий і строкатий, що відрізняються забарвленням, зростанням, способом харчування.
Білий товстолоб харчується виключно мікроскопічними водоростями, а строкатий ще і зоопланктоном. Приріст білого товстолобика дещо менше, ніж його побратима.
Зустрічаються строкаті товстолобики масою до 28, а білі - до 16 кг.
Строкатий товстолоб утворює гібридні форми з білим товстолобиком. Норма випуску на 1 га нагульних ставків 500-1000 штук годовіков залежно від кормової бази.
 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:23 | Повідомлення # 7
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Щука приносить велику користь у водоймах, перенаселених дрібною смітною рибою, знищує хвору рибу, що попереджає поширення деяких хвороб. Вона також є одним з факторів кращого росту риб: розганяючи, посилює їх апетит, вони краще харчуються і ростуть. Поживна цінність щуки висока: у двох, трирічному віці м'ясо містить 18-19% білків.

 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:24 | Повідомлення # 8
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
Окунь - мешканець озер і річок. За своєю хижою жадібності не поступається щуці, дуже ненажерливий. Їсть будь-яку рибу, лише б вона була відповідною величини, іноді поїдає і власне потомство, любить ікру різних порід риб, а взимку мальків.
Окунь небажаний в коропових ставках, особливо там, де вирощується молодняк. Борються з ним, встановлюючи на водопадающіх каналах, плошках сітки і фільтри, а також шляхом осушення ставків та їх дезінкціі вапном. Окунь вимогливий до кисневого режиму, тому його можна взимку перевести, створюючи штучно дефіцит кисню, зменшення міцності, внесення органічних добрив в ополонці.

 
Трутень:)Дата: Вівторок, 05.07.2011, 11:25 | Повідомлення # 9
Головний, після адміна!
Група: Адміністратори
Повідомлень: 66
Репутація: 100
Статус: Не з нами
ВСІ МАТЕРІАЛИ ВЗЯТО З agrobiznes.org.ua
 
Форум » Форум про наше село! » Тваринництво » Розведення риби
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: